10 (zece) lucruri foarte importante pe care trebuie sa le facem in timpul Postului

1. In primul rand trebuie sa IERTAM. Domnul nostru Iisus Hristos ne-a spus:
„Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti” (Mt. 22, 39)
Deci iarta-i pe toti cei care ti-au facut rau. Dar sincer si din tot sufletul. Roaga-te pentru ei.

2. Trebuie sa ne facem un program zilnic minimal de RUGACIUNE. Dimineata si seara. Ideal este sa va rugati împreună cu toata familia in fata icoanei cu Mantuitorul Iisus Hristos.

3. Trebuie sa mergem in fiecare sambata si duminica la BISERICA. Sambata trebuie sa aprindem cate o lumanare pentru cei care nu mai sunt printre noi, iar duminica trebuie sa stam la Sfanta Liturghie. Nu plecati in timpul Sfintei Liturghii, ramaneti pana la sfarsit daca vreti sa primiti harul Dumnezeiesc.

4. Trebuie sa daruim. MILOSTENIA este modul in care implinim porunca Domnului nostru Iisus Hristos de a ne iubi apropele. Faceti multa milostenie si vi se va intoarce inzecit.

5. Trebuie sa ne infranam de la PATIMILE TRUPESTI, cele mai mistuitoare din zilele noastre: lacomia pantecului si sexul. Deci renuntati total la produsele din carne si lactate si la relatiile intime in timpul Postului.

5. Trebuie sa facem numai FAPTE BUNE si sa ne caim pentru faptele rele pe care le-am facut in trecut. Domnul nostru Iisus Hristos ne-a spus:
“15.
Luaţi seama să nu răsplătească cineva cuiva răul cu rău, ci totdeauna să urmaţi cele bune unul faţă de altul şi faţă de toţi.”

6. Trebuie sa mergeti la biserica la duhovnicul vostru si sa va SPOVEDITI, iar daca primiti dezlegare sa va IMPARTASITI. Aceste taine sunt de mare folos credinciosilor. Daca nu aveti inca un duhovnic puteti sa mergeti la o manastire si cu siguranta veti gasi un parinte care sa va spovedeasca.

7.  “16.
Bucuraţi-vă pururea.”
Postul Pastelui NU este o PEDEAPSA a lui Dumnezeu pentru noi, postul este un prilej de bucurie, de liniste, de fericire. In perioada postului Pastelui nu trebuie sa fim tristi, letargici sau singuri, in post trebuie sa invatam sa ne bucuram de tot ceea ce ne inconjoara, de natura in general si mai ales de familie si cei dragi. Si sa asteptam cu emotie minunea de la sfarsitul postului si anume Invierea Domnului.

8. Domnul nostru Iisus Hristos ne-a spus: RUGATI-VA NEINCETAT

“17.
Rugaţi-vă neîncetat.”

De mare folos pentru credinciosi este rostirea peste zi, in gand sau in soapta a rugaciunii lui Iisus:  ”Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul!” Nici nu stiti ce mult ajuta!

9. MULTUMITI Domnului nostru Iisus Hristos pentru toate.

“18. Daţi mulţumire pentru toate, căci aceasta este voia lui Dumnezeu, întru Hristos Iisus, pentru voi.”

10.  Mergeti si impartasiti-va copiii in Postul Mare! Pana la 7 ani copiii se impartasesc fara spovedanie, dar dupa sapte ani trebuie spovedit.

Asa sa va ajute Domnul nostru Iisus Hristos sa aveti un post plin de implinire duhovnicesca.