Se spune că, demult, un preot misionar a plecat într-o călătorie și trecând pe la marginea unui sat și-a zis în sinea lui: Ar fi bine să mă opresc la prima casă. Poate Dumnezeu mă va învrednici să le fiu folositor cu ceva.
Locuința nu avea nici o icoană, iar preotul a chibzuit că nu se cuvine unui case de creștin să n-aibă o icoană la care proprietarii să se roage. Atunci a scos din traistă câteva icoane și le-a explicat despre folosul cinstirii lor, cum să se închine și să se roage înaintea lor, cum să aprindă candela. Preotul a plecat dăruind gazdei una din icoanele pe care le purta cu sine.
La prima sa ieșire în oraș, creștinul a cumpărat câteva icoane, fără să știe al cui chip este zugrăvit pe ele. A luat o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, fiindcă i-a plăcut dragostea cu care ținea femeia pruncul în brațe. A văzut o icoană a Sfântului Dimitrie, călare și cu sulița în mână și s-a gândit: „Am să-l iau și pe acesta ca să-i alunge pe dușmani”. I-a stat în cale și icoana Sfântului Nicolae și a spus în mintea sa: „Am să-l iau și pe acest bătrân cu barbă albă!” Întors acasă, a așezat icoanele pe perete. A aprins candela la Maica Domnului cu Mântuitorul, așa cum îl sfătuise preotul misionar, și s-a rugat în fața fiecărei icoane cum a putut.
Nu peste multă vreme, nişte hoți au golit casa creştinului, lăsând doar icoanele despre care gândeau că nu sunt de prea mare valoare. Când s-a întors omul nostru acasă și a găsit-o pustie de toată agoniseala lui, s-a dus la icoana Maicii Domnului și privind-o a zis: „Pe tine te iert, fiindcă Tu a trebuit să ai grijă de Prunc; să-L speli, să-L alăptezi, să-L porți în brațe~. A mers apoi la icoana Sfântului Dimitrie și a spus: „Te înțeleg și pe tine, călărețule. Până să scoți tu calul din grajd, să pui șaua pe el și să-l pregătești de plecare, hoții deja erau departe”. Privindu-l cu asprime pe Sfântul Nicolae, a cuvântat: „Tu, bătrâne, ce ai făcut? Nu ai făcut nimic! Drept pedeapsă te voi scoate afară!” A luat icoana ierarhului și a agăţat-o într-un pom de lângă casă zicând: „Aici vei sta până vei aduce lucrurile înapoi!”
După câteva zile, dis-de-dimineață, hoții se întorceau cu bunurile furate. Punându-le jos în fața casei și privind chipul Sfântului Nicolae din icoana aninată în copac, i-au zis gospodarului: „Ia-ți toate lucrurile înapoi. Moșul ăsta din icoană ne-a rupt în bătaie pentru ele și ne-a zis că dacă nu le aducem proprietarului lor, va fi vai și amar de sufletele noastre!”
***
Rugăciune către Sfântul Ierarh Nicolae
6 Decembrie
O, preabunule părinte Nicolae, păstorul și învățătorul celor ce aleargă cu credință către a ta folosire și cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine, sârguiește degrab a le ajuta. Izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc pe ea și toate părțile creștinești le ocrotește și le păzește, prin sfintele tale rugăciuni, de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală și de moarte grabnică. Și precum ai miluit pe cei trei bărbați care ședeau în temniță și i-ai izbăvit pe ei de mânia împăratului și de tăierea sabiei, așa ne miluiește și pe noi cei ce cu mintea, cu cuvântul și cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor și ne izbăvește de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic ca prin mijlocirea ta, cu ajutorul, cu mila și cu harul lui Hristos, Dumnezeu să ne dea viață liniștită și fără de păcat, ca să viețuim în veacul acesta, și de partea stării de-a stânga să ne izbăvească și în partea de-a dreapta, împreună cu toți sfinții, să ne învrednicim. Amin.
Augustin Păunoiu
Sursa: ZiarulLumina.ro.