Sfânta Parascheva de la Iași se bucură la noi în țară de un cult deosebit și este extrem de apreciată de credincioși pentru minunile sale.
Moaștele Cuvioasei se află la Iași de 367 de ani, iar sărbătoarea din 14 octombrie are o însemnătate aparte pentru români. În zilele de sărbătoare, în zilele de post și în fiecare vineri, considerată ziua Cuvioasei Parascheva, credincioșii se adună la racla Sfintei, aducând flori, daruri și îmbrăcăminte.
Se spune că atâtea minuni a săvârşit Sfânta Parascheva, mai multe chiar decât numărul stelelor şi nisipul mării. Sfânta vindecă şchiopi, surzi, ciungi, ologi şi tot felul de boli, chiar şi cele mortale; depărtează toată neputinţa nevindecată, numai cu atingerea raclei.
Şi în zilele noastre, Sfânta Parascheva face minuni pentru cei care aleargă la ea cu credință, nu numai în Epivata, unde casa părintească a fost transformată în biserică închinată ei, şi în Catedrala mitropolitană de la Iaşi, ci în toată lumea.
Vă prezentăm în continuare câteva dintre minunile săvârşite de Cuvioasa Parascheva, povestite de credincioşi în scrisorile trimise preoţilor slujitori de la Catedrala mitropolitană din Iaşi, consemnate în „Patericul românesc“ sau în cartea „Suferinţele mamei Blondina, o martiră a Siberiei“, prezentate pe ziarullumina.ro.
Una dintre minuni vorbește despre un inginer bolnav de plămâni care a fost internat în spital pentru operație. În acest timp, mama sa a mers la moaştele Cuvioasei Parascheva, cerându-i sănătate pentru fiul ei. Timp de două săptămâni, doctorii au tot amânat operaţia, dar observând că leziunile pulmonare s-au vindecat în chip miraculos, i-au spus bolnavului că nu mai este nevoie să fie operat şi să se întoarcă acasă, pentru că „este cineva care se roagă lui Dumnezeu pentru dumneavoastră!“.
Într-o zi, o femeie de 40 de ani a intrat în Mitropolia din Iași alergând prin biserică şi plângând. Un preot a întrebat-o care este necazul ei. Femeia i-a zis că a făcut sinuzită, dar, neavând timp să se trateze, s-a pomenit cu dureri îngrozitoare de cap şi apoi i s-a umflat tot capul. Mergând în cele din urmă la medic, acesta i-a spus că tot creierul este acoperit cu puroi şi că trebuie să-i facă o operație extrem de dificilă, dar că ea nu va rezista la această operaţie. Părintele a întrebat-o dacă are încredere în Dumnezeu, iar ea a spus că da, dar nu are timp să vină la biserică. Atunci preotul i-a scris un pomelnic și a dus-o la Sfânta Parascheva, unde s-a rugat. Preotul povestește că peste 3 luni s-a întâlnit cu ea pe stradă și femeia era sănătoasă și fericită.
Un caz aparte este cel al unui copil de trei ani şi jumătate căruia i s-a oprit brusc graiul. Atunci mama a luat copilul în braţe şi a venit să ceară ajutorul Sfintei Parascheva. Pe când se ruga ea cu lacrimi, deodată copilul a strigat: „Mamă, mamă! Aici este Doamne, Doamne!“. Mulţumind din inimă Preacuvioasei Parascheva, mama s-a întors acasă cu copilul sănătos.
Printre cei care aleargă la ajutorul Cuvioasei Parascheva sunt studenţii. Mai ales în lunile de examene, racla Cuvioasei este plină de cărţi, caiete de şcoală şi pomelnice.
De 367 de ani de când moaştele Cuvioasei Parascheva se află la Iaşi, sărbătoarea din 14 octombrie are o însemnătate cu totul aparte pentru români. Sute de mii de credincioşi se închină în fiecare an la racla celei pe care o ştiu „mult folositoare“. Cei care ajung la „Cuvioasa“ o roagă pentru soluţionarea problemelor de zi cu zi, îi cer alinare pentru necazurile care s-au năpustit asupra lor, sănătate, spor în casă şi bucurii.
Sfânta Parascheva îi ascultă pe fiecare în parte şi nu întârzie să le vină în ajutor celor ce îşi pun speranţa în puterea ei şi o roagă cu credinţă. Minunile Cuvioasei sunt nenumărate, unele cunoscute, altele păstrate doar în sufletele credicioșilor care le-au trăit.