Un preot a fost chemat odată să împărtăşească un bolnav chinuit de remuşcările conştiinţei, dar, până să ajungă preotul, omul a căzut în comă.
Femeia şi copiii luară o lingură şi, cu putere, deschiseră gura bolnavului, care trăgea să moară, apoi l-au poftit pe preot să-i toarne în gură Sfânta Împărtăşanie, ca să nu moară nepregătit.
« Dragii mei – le zise preotul – această taină nu se ia aşa, oricum, trebuie o pregătire sufletească. Iisus aşteaptă să-I deschidem noi, de bună voie, uşa inimii noastre, cât suntem pe picioare şi în viaţă, căci, la moarte, iată, este prea târziu ».
Aşa se întâmplă cu mulţi care stau toată viaţa nespovediţi şi neîmpărtăşiţi, iar pe patul morţii sunt chinuiţi de remuşcările conştiinţei şi de vedenii îngrozitoare. Cheamă atunci preotul, dar e prea târziu.
Sursa: ganduridinierusalim.com
Te-ar putea interesa și: Ce trebuie să faci dacă a căzut pe haina ta Sfânta Împărtășanie? Nimeni nu ți-a spus asta până acum
Stefan întreabă:
Ce să fac dacă a cazut Sfânta Împărtășanie pe hainele copilului? Am auzit de la un preot ca este bine sa fie arsa aceasta haina.
pr Andrei Atudori a răspuns:
Doamne ajută!
Domnule Ștefan, în această situație, locul în care a căzut Sfânta Împărtășanie de pe haină (haine) trebuie decupat și ars sau spălat la biserică de către preot. Cert este că un preot trebuie să se ocupe de acest lucru.
Iată ce vă recomand: vorbiți cu părintele paroh/ duhovnic/ părintele care a împărtășit copilul, despre această situație și rugați-l să vă ajute să o rezolvați, în sensul de a duce haină la biserică și de se ocupa părintele de acestă problemă. Există posibilitatea ca părintele să spele locul respectiv, procedând conform recomandărilor de la sfârșitul Liturghierului. Decizia cu privire la cum va proceda aparține părintelui.
Personal, cred că cel mai bine ar fi ca locul respectuv să fie spălat de preot.
Până luați legătura cu părintele, puneți cu grijă haina într-un loc ferit, nu atingeți locul respectiv și nu lăsați să se atingă de alte obiecte.
Dumnezeu să vă binecuvinteze!
pr. Andrei
Totodată, Dan întreabă: Fiti amabil, as dori, daca se poate, sa-mi explicati de ce este necesar acest procedeu – arderea hainelor. Daca acestea nu sunt arse, care sunt urmarile? Va multumesc!
pr Andrei Atudori a răspuns:
Doamne ajută!
Domnule Dan, vorbim despre arderea sau spălarea acelor părți/fragmente de pe haină/haine. În cartea de cult ce se numește „Liturghier” preotul are niște reglementări precise cu privire la modul în care trebuie să procedeze atunci când părți din Sfântul Trup și/sau Sfântul Sânge ajung pe diferite obiectele/materiale. Atunci când vine vorba de materiale textile procedura prevede, așa cum am spus, arderea și/sau spălarea acelor fragmente în funcție de situație. Deși nu se fac specificații cu privire la hainele persoanelor care se împărtășesc, prin analogie putem concluziona că și în cazul acestora trebuie aplicată aceeași procedură. Cu ce este diferită situația în care picături din Sfântul Sânge cad pe covorul din fața Sfintei Uși față de aceea în care ele cad pe o haină?!
Este adevărat că la prima vedere poate părea ceva puțin ciudat. Însă, trebuie să înțelegem că nu vorbim de simplu vin roșu sau de pete de sos de roșii! Vorbim despre Sfântul Trup și Sfântul Sânge al Domnului! Vorbim despre Hristos! Acolo este Hristos! Real! Dacă cineva conștientizează cu adevărat acest lucru atunci va înțelege că în astfel de situații nu te poți comporta lipsit de cuviința, fără atenție sau ca și cum pata aceea este una oarecare. Ce ar trebui să faci?! Să îl speli în mașina de spălat, în ligheanul de rufe, la chiuveta din bucătărie, să îl cureți cu batista în care îți sufli nasul?! Doamne ferește!
Procedura aceasta, oricât de ciudată ar părea pentru omul de azi, vine dintr-un respect profund față de Sfânta Euharistie și din credința nezdruncinată că în Sfânta Împărtășanie Hristos este prezent în mod real.
Despre urmări nu pot vorbi pentru că prin definiție ele țin de viitor… Viitorul numai Dumnezeu îl știe.
Vă mulțumesc pentru întrebare!
Doriri de bine!
pr. Andrei