Când cugeți la Dumnezeu, roagă-te stăruitor, ca Domnul să-și amintească de tine când Îl vei uita pe El. Fie ca, în toate să-ți fie învățător Iisus Hristos. Privește la El cu ochii minții tale și te întreabă des: cum ar socoti, cum ar face în această privință Iisus Hristos? Fii blând, liniștit, smerit, taci și rabdă, după pilda lui Iisus. El nu-ți va da o Cruce pe care tu să nu o poți duce.
Chiar El te va ajuta să-ți porți Crucea. Nu gândi că poți dobândi vreo virtute fără scârbe și suferințe sufletești. Cere de la Domnul har ca să împlinești cât mai bine sfintele Sale porunci, chiar de ți se vor părea foarte anevoioase.
Arhimandrit Serafim Alexiev
Extras din „Viaţa duhovnicească a creştinului ortodox”, trad. din limba bulgară de Valentin-Petre Lică, Ed. Predania, Bucureşti, 2010, pag. 68
Te-ar putea interesa și: Era căsătorită cu un păgân, un om aspru și foarte mânios. Din cele mai mărunte motive, acela izbucnea și se năpustea spre nevinovata lui soție. Ea însă a ales să tacă și să se roage lui Dumnezeu. Cum și-a adus Sfânta Monica soțul la credință
În viața Sfintei Monica, mama fericitului Augustin, cunoaștem că ea era căsătorită cu un păgân, un om aspru și foarte mânios. Din cele mai mărunte motive, acela izbucnea și se năpustea spre nevinovata lui soție. Ea putea, la fiecare asemenea întâmplare, să-și găsească îndreptățire împotriva falselor lui învinuiri, însă a ales să tacă și să se roage lui Dumnezeu. Când îl vedea liniștit, ea îi explica pricina pentru care soțul s-a mâniat și îl liniștea. Atunci acesta își dădea seama cât era de nedrept cu soția lui, cât îl întrecea ea prin bunele ei însușiri, mai cu seamă prin răbdarea și smerenia ei, și astfel o aprecia și mai mult.
Cu trecerea timpului, a fost câștigat pe deplin de îngăduința și dăruirea ei, încât la sfârșitul vieții el s-a lăsat de păgânism și a devenit creștin.
Mare înțelepciune se ascunde în îngăduință! Cel ce poate să cedeze, acela poate să și biruiască. Iar cel ce dorește ca repede să-și impună părerea sa și, în împotrivirea către alții, aruncă grele ofense și amenințări, acela nu poate să biruie, pentru că este slab în răbdare și în înțelepciune.
Din Arhimandrit Serafim Alexiev, Tâlcuire la Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, Editura Sophia, București, 2011, p. 47-48
Sursa: altarulcredintei.md