Maica Pelaghia s-a nascut in satul Zaharovo, regiunea Reazani (Rusia) in anul 1890. Oarba din nastere a primit de la Dumnezeu darul de vazatoare cu duhul. Din cauza unui tratament gresit al mamei sale care era insarcinata, fetita s-a nascut oarba. Ea stia toata psaltirea pe de rost. A fost un om deosebit. In copilarie cand avea cinci-sase ani, era vizitata de o calugarita care o invata despre credinta adevarata. Ii citea fetitei psalmi si rugaciuni. Tanara avea o memorie extraordinara, orice psalm putea sa-l memoreze numai dupa ce i se citea de trei ori.
Dupa marturiile contemporanilor cuvioasa Pelaghia nicicand nu manca carne, iar in prima si a saptea saptamina a postului Mare isi intretinea puterile doar cu o prescura si putina apa. Multi credinciosi au fost vindecati datorita rugaciunilor ei. Primeau de la ea indrumari si sfaturi. Ea insasi se ruga si cate paisprezece ore pe zi, insotind rugaciunea cu pana la zece mii de metanii. O mare atentie acorda faptului cum ne facem insemnul Sfintei cruci. Dupa spusele ei la unirea corecta a degetelor din ele iese foc. Si acest foc ne sfinteste si curateste corpul nostru, sangele nostru trecand prin aceasta cruce de foc se curateste de tot raul – totul arde. Deci cu cit mai des ne insemnam cu simbolul Sfintei Cruci , cu atat este mai curat sangele nostru si cugetarile noastre. Cu atat suntem mai aprope de Dumnezeu, si mai repede ajung la El rugaciunile noastre.
Vezi si Cea mai puternica rugaciune. Se rosteste cand ai probleme si la necaz
Cum spunea Maica Pelaghia sa ne rugam:
Pentru agonisirea tariei si a neclintirii in credinta sa ne rugam in fata icoanelor „Vladimirskaia”, „Grebnevskaia”, proorocului Amos, poorocului Daniel (el daruieste rugaciunea buzelor), Cuv. Simeon Stalpnicul, Sf. Apostol Pavel si Fericitului Augustin (ambii inca daruiesc cunostinte, minte deosebita si ajuta copiilor la invatatura).
Maica Domnului prin chipul Sau „Izvorul de viata datator” daruieste har pentru cunoasterea adevarului.
Pentru iertarea pacatelor grozave – Mantuitorului, inaintea icoanei Maicii Domnului „Aflarea celor pierduti”, Sf. Arh. Mihail, Drept. Iosif Logodnicul, Drept. Simeon de Dumnezeu Primitorul, Sf. Ap. Petru si Pavel, Sf. Parinte Ierarh Nicolaie, M. Facator de Minuni, tuturor sfintilor.
Pentru izbavirea de necazuri, scarbe si pieire – inaintea sfintei icoane „Izbavitoarea”.
De toate bolile – la icoana „Tamaduitoarea”, Sf. Arhanghel Rafail, Drept. Simeon de Dumnezeu Primitorul, Sf. Sfintitul Mc. Pancratie, Cuv. Serafim de la Sarov si de citit cat mai des psalmul 26 (de 40 de ori nu mai putin de trei nopti la rand).
De dureri de cap – Sf. Prooroc Inaintemergator si Botezator al Domnului Ioan.
De bolile ochilor – rugaciuni la icoana Maicii Domnului „Kazanskaia”.
De bolile pieptului si a pantecelui – Sf. Ap. Ioan Teologul.
De bolile plamanilor, boli femeiesti si pentru ajutor la nastere – inaintea icoanei „Feodorovskaia” (la bolile de plamani de citit cat mai des „Imparate Ceresc…”, de 40 de ori, noaptea).
De bolile mainilor – la icoana Maicii Domnului „Trichirusa” („Троеручица”).
De bolile picioarelor – Cuv. Simeon Stalpnicul, Sf. Mc.Trifon, Cuv. Serafim de la Sarov.
De boli canceroase – la icoana Maicii Domnului „Imparateasa Tuturor” („Pantanasa”), Cuv. Macrina, Drept. Nicodim.
De boala sangelui – Sf. Mc. Smaragd.
Pentru ca sa fii iubit, ca oamenii sa aiba fata de tine o atitudine binevoitoare – Sf. Imparat si Prooroc David.
Pentru ca copiii sa aiba dragoste fata de parinti- Sf. M. Mc. si Tamaduitor de boale Pantelimon.
Pentru a trai in indestulare – inaintea icoanei Maicii Domnului „Sporitoarea granelor” („Спорительница хлебов”), Sf. Proor. Ilie, Sf Ap. si Evang.Ioan Teologul, Sf. Nicolae, Facatorul de Minuni, Sf. Spiridon al Trimitundiei, Sf. Sfintit. Mc. Haralampie.
Pentru a primi serviciu, loc de munca – Sf. Mc. Boris si Gleb.
Pentru a avea casa – la icoana Maicii Domnului „Zid Nesurpat” („Нерушимая Стена”), Sf. Parinte Ierarh Nicolae, Mare Facator de Minuni, Sf. Imparat si Prooroc David, Cuv. Serafim, celor 12 frati-zidari ai bisericii din Kiev.
Sa ne insemnam cu Sfanta Cruce cu multa luare aminte si cu evlavie: pe frunte, pe pantece, pe umarul drept si stang (nu deasupra umarului, ci din fata). Atunci cand adunam corect degetele mainii drepte, noi chemam ajutorul Preasfintei Treimi, cine-I va putea sta impotriva?
Metaniile sa le batem corect: dupa insemnarea cu Sf. Cruce, privind cu evlavie la Sf. icoana sau la Sf. Cruce facem metanie si indata ne indreptam. Este de nepermis ca, stand in genunchi, sa culcam fruntea pe podele sau pe maini si sa „inmarmurim” pe mai mult timp in aceasta pozitie (cu dosul in sus). E un pacat foarte grav. Asa procedeaza dracii si vrajitorii in zilele marilor sarbatori ale Sfintei Treimi, ale Pogorarii Duhului Sfant. Harul ii tintuieste la pamant si ei isi ascund capetele (dracii isi baga ratul in mocirla mlastinii), insa, in semn de nesupunere lui Dumnezeu, isi expun dosurile goale spre cer. O vrajitoare din Reazan a fost surprinsa, chiar la ea acasa, de ziua Sfintei Treimi in aceasta pozitie rusinoasa.
In coltul camerii unde se afla sfintele icoane tineti deschisa Psaltirea (de exemplu, la psalmul 26), chiar daca inca nu cititi psalmii, dracii deja si de la aceasta se scutura.
Maica mai spunea ca rugaciunea de noapte (metania) este inaintea lui Dumnezeu pretuita de 40 de ori mai mult decat tot aceeasi rugaciune care se citeste ziua. Deoarece in numele Domnului nostru Iisus Hristos, intru slava lui Dumnezeu, omul se scoala la rugaciune in timpul cel mai potrivit pentru somn. De rugaciunea in toiul noptii, insa, te poti apropia numai avand deprinderea intarita a rugaciunii de zi. La inceput sa te rogi noaptea foarte putin, apoi, sa adaogi cu incetul cate o „faramitura”, desigur, numaidecat aflandu-te in smerenie.
Sursa: cultural.bzi.ro