Noi, cei trăitori pe pământ, mult am rătăcit de la calea mântuitoare. Îl mâniem pe Domnul şi prin neţinerea sfintelor posturi – acum creştinii dezleagă la carne şi în sfintele păresimi, şi în orice post, miercurile şi vinerile nu le ţin. În vreme ce Biserica are pravilă: cei ce nu ţin sfintele posturi şi toate miercurile şi vinerile din an, mult păcătuiesc.
Dumnezeu trimite pedepsele tocmai pentru faptul că oamenii de acum, dispreţuind rânduielile Sfintei Biserici şi ale Sfinţilor Părinţi şi urmând păgânilor, tot calcă nu numai miercurile şi vinerile, ci până şi posturile şi praznicele.
Sfântul Serafim de Sarov
Extras din „Rânduieli de viață creștină”, Ed. Sophia, București, 2007, pag. 27
Sursa: ganduridinierusalim.com
Te-ar putea interesa și: Pr. Constantin Necula îţi dezvăluie adevărul de post: Nu mai vedem postul ca pe un dar! Rugăciunea mare a postului
Pr. Constantin Necula îţi dezvăluie adevărul de post: Nu mai vedem postul ca pe un dar! Vezi aici cum să posteşti, ca să nu te osândeşti! Rugăciunea mare a postului:
Din nefericire, nu mai vedem postul aşa
Nu postim doar ca să flămânzim, să ne chiorăie mațele, să avem fețe prelungi și să ne plângem unii altora
Posturile sunt făcute de dragul nostru, nu împotriva noastră! Nu postim doar ca să flămânzim, să ne chiorăie mațele, să avem fețe prelungi și să ne plângem unii altora: „Măi, ce-am mâncat la margarină, de transpir margarină deja!”. Postim pentru a nu cârti ca niște cârcotași. Postim pentru a învăța, și din tăcere, că a fi cu Hristos este mai mult decât a fi cu ceilalți din jur și că, în sine, a locui, a umbla cu Hristos pe calea virtuților, așa cum propune postul, este unul din cele mai mari daruri pe care Dumnezeu ni le pune la îndemână.
Din nefericire, noi nu mai vedem postul ca pe un dar al lui Dumnezeu. Vedem postul-dietă, vedem postul televizat, vedem postul cu tot felul de „soia/ s-o ia” ! În general, am transformat tot exercițiul postului într-un fel de rețetă culinară. Tot combinăm la nesfârșit tocănițele, legumele, prăjiturelele, suculețul, ca niște oameni care, trăind numai trupește, încalcă de fapt, principiul fundamental pe care Dumnezeu ni l-a pus la îndemână. Întruparea Mântuitorului ne obligă, de fapt, să constatăm că postul nu e doar trupesc. Că postul, are în el, o dimensiune dumnezeiască. Și că, oricât de mult am posti noi, Hristos este Cel care postește împreună cu noi, pentru ca postul să se desăvârșească. Nu postim doar ca să postim – și, cu atât mai puțin, nu postim doar ca să prostim! -. ci postim ca să ne împărtășim. Postim ca să mâncăm. Mai mult decât atât, postim pentru ca Hristos să ne mănânce, să ne înghită cu totul, să fim ai Lui.
(…) Cel mai de preț colaborator al postirii noastre și al depătimirii noastre rămâne Mântuitorul. Oricât de mult ne-am da noi rotunzi, oricât de multe metanii am bate, de-am săpa, cu lacrimi, găuri în dreptul icoanelor, dacă am da cu noi de pământ din două în două secunde, tot nu avem folos, dacă toate acestea nu sunt făcute cu Hristos.
***
Rugăciune care se citeşte în fiecare post
Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Părintele Constantin Necula
Sursa: „Iubirea care ne urneşte”.