Biserica nu este un tonomat de bomboane: bagi o fisă şi cade o bomboană! Dacă treci necazuri sau dacă unul dintre apropiaţii tăi s-a îmbolnăvit, nu te limita la a aprinde o lumânare
Unii, când vin la biserică, spun: „Vreau să dau nişte bani pentru ca părinţelul să se roage pentru asta şi ailaltă” – plătesc şi pleacă. Dar aceşti oameni nu iau parte la rugăciune. Biserica nu este un tonomat de bomboane: bagi o fisă şi cade o bomboană.
Biserica este un loc unde mergi să trăieşti şi să înveţi. Dacă treci prin anumite dificultăţi sau dacă unul dintre apropiaţii tăi s-a îmbolnăvit, nu te limita la a aprinde o lumânare. Vino la biserică pentru slujbă, scufundă-te în rugăciune şi spune în rugăciune nevoile tale, în rugăciunea făcută împreună cu preotul şi ceilalţi creştini din biserică.
***
Participarea la Sfânta Liturghie – cea mai curată jertfă
Prezenţa noastră în biserică este jertfă, căci noi facem jertfă prin participarea la Sfânta Liturghie!
Preoţii, mai întâi în cort, apoi în templu, aduceau la intrare, în faţa bisericii, cum era atunci, pe o ridicătură, jertfe. A venit Hristos, S-a jertfit pe Sine şi a desfiinţat aceste jertfe. Astăzi, cea mai primită jertfă este mila păcii, jertfa laudei.
Adică ne jertfim venind în biserică şi lăudând pe Dumnezeu, aceasta este jertfa. Ce înseamnă jertfă? Înseamnă consumarea a ceva, fără folos pământesc, ca recunoştinţă.
Acum, venind la biserică, n-am câştigat nimic: n-am câştigat bani, n-am lucrat pământul, n-am făcut nici o afacere, nimic pământesc n-am făcut, în schimb, datorită acestei jertfe, am câştigat hrana sufletului, cele cereşti. Prezenţa noastră în biserică este jertfă, căci noi facem jertfă prin participarea la Sfânta Liturghie!
ILARION ALFEYEV, Mitropolit de Volokolamsk, „Rugăciunea – întâlnirea cu Dumnezeul cel Viu”; Doxologia.ro.