Orice om obişnuit este imposibil să nu fi auzit măcar o dată o poveste, sau să nu fi citit ceva, undeva, despre farmece şi răul pe care acestea îl fac persoanelor asupra cărora sunt aruncate. Potrivit unora, farmecele şi cei care le fac există într-adevăr, pentru ceilalţi acestea sunt baliverne, poveşti de adormit copiii. Baliverne sau nu, xistă nişte explicaţii pentru cei interesaţi de acest subiect, date chiar de oamenii Bisericii.
Toată lumea a auzit de farmece și despre răul pe care acestea îl produc. Unii cred in ele, pentru alții sunt doar povești de adormit copii. Ei bine, oamenii Bisericii au dat niște explicații .
Farmecele pot fi de mai multe feluri. Exista farmece pentru destrămare de familii, pentru a despărții cupluri, pentru a nu putea avea copii etc.
„În mod obişnuit, simptomele pe care le prezintă oamenii suferinzi din pricina magiei sunt următoarele: dureri groaznice de cap, fie în spatele capului, fie la frunte, fie între ochi. Palpitaţii, amorţelile inimii, mâinilor sau extremităţilor de jos, nemulţumiri în familie pentru lucruri neînsemnate, să nu poată sta omul în casa lui, să aibă capul greu, să fie indispus, să lenevească, să nu vrea să gătească sau să cureţe casa, să simtă că îl sugrumă ceva de gât, să simtă o greutate pe piept, să simtă că ceva umblă în trupul lui cu mare viteză, să se îmbolnăvească şi să sufere în timp ce medicii nu-i găsesc nimic, să aibă neputinte trupeşti, în timp ce mănâncă normal să piardă din greutate, să aibă temeri, să sufere de melancolie, etc. Acestea sunt câteva dintre simptomele din care cel căruia i-au fost făcute vrăji poate să înţeleagă dacă l-au atins”, scrie Nectarie Moulatsioti în cartea „Despre Farmece şi cum pot fi ele dezlegate”.
Cine dezleagă farmecele
Singura metodă prin care poți scăpa de farmece e să te întorci sincer spre Hristos prin Spovedanie, pocăință și Împărtășanie.
„Nu te amăgi, creştine, îţi spun că nici lupul nu devine vreodată oaie, conform zicătorii, nici diavolul nu devine vreodată doctor şi mai uşor ar putea să îngheţe focul şi să ardă zăpada decât să vindece cu adevărat diavolul, deoarece este întotdeauna neputincios. Şi dacă am presupune că ar putea să te vindece trebuie să cunoşti că nu vrea aceasta deoarece sănătatea omului este un lucru bun, ori diavolul urăşte întotdeauna cele bune, de aceea se numeşte urâtor de bine”, spunea Sfântul Nicodim Aghioritul.
Cum se dezleagă farmecele
Cei care au farmece făcute nu trebuie sa mearga vrajitori, ghicitoare etc, deoarece nu vor face decât să agraveze situația. Dezlegarea farmecelor se face prin spovedanie curată și generală, spovedanie apoi la fiecare 40-50 de zile, să vă împărtășiți cât de des posibil, să mergeți duminica la Biserică, în fiecare dimineață se bea agheasmă și se mănâncă puțină anafură, post miercurea, vinerea și posturile mari din an, sfeștanie în casă și să îi iertați din inimă pe cei care v-au vrăjit sau v-au făcut orice rău sau supărare.
Dacă cineva dintre rudele noastre a început să se preocupe de magie?
În primul rând nu trebuie să ne speriem, cel puţin în ce-i priveşte pe ceilalţi oameni, care sunt în sânul Bisericii, deoarece creştinul care participă la Sfintele Taine are apărarea Sfintei şi de viaţă făcătoarei Cruci a Domnului şi credinţa că Cel Care este cu el este mai puternic decât cel care i se împotriveşte. De aceea, nu trebuie să ne temem pentru copii, rude sau alţi apropiaţi ai noştri.
Dacă vedem că cel care se preocupă de magie îndreaptă gândurile sale rele spre un apropiat al nostru care nu este îmbisericit, atunci prin puterea autorităţii noastre, apelând la iubirea dintre rude, trebuie să-l convingem pe „vrăjitor” să se oprească. Mai ales că el îşi poate face mai rău lui însuşi. Omul îşi poate dăuna atât de mult, încât după aceasta ani de zile să nu-şi mai revină. Există lucruri pe care este mai bine să nu le cunoşti deloc. La fel cum există şi stări păcătoase pe care ar fi mai bine să nu le încercăm. Domnul îi iubeşte pe toţi şi îl poate scoate pe om din orice stare, dar este mai bine să nu cădem în orice fel de râpă.
Sursa: Preot Maxim Kozlov, Familia – ultimul bastion: răspunsuri la întrebări ale tinerilor, traducere din limba rusă de Eugeniu Rogoti, Editura Sophia, București, 2009, pp. 291-292.