Sfințirea casei de Paște sau sfeștania se săvârșește de către preot în biserici sau în casele creștin-ortodocșilor.
„E nevoie de o sfeștanie a casei care să ne scape de făpturile întunecate care ne pândesc în toate colțurile casei. E firesc ca slujba să fie făcută cu toți cei din familie. Luminează locuințele și le curăță de energii.”, mărturisește părintele Visarion Alexa.
Părintele explică faptul că sfeștania se săvârșește înainte de Paști, când facem curățenie în locuință, este bine să face o și curățare spirituală.
„Suntem în săptămâna a 5-a dinaintea Paștelui. Acum au loc primele Denii. Sfințirea casei ne liniștește sufletul. Este o perioadă bună. Unii cred că doar în luna martie, dar nu este adevărat. Are legătura de curățenia de Paște, ne facem curat în viață și în suflet. Sfeștania este strâns legată de împărtășanie și spovedanie. Sfințirea casei o luminează, îl cheamă pe Dumnezeu la ea, dacă este o atmosferă care apasă. Îi liniștește pe oamenii care locuiesc în ea. Facem curățenie generală, apoi îl chemăm pe preot să facă sfeștanie.”
Te-ar putea interesa și: De ce ai nevoie pentru slujba de sfințire a casei și când se poate face aceasta? E bine să nu-ți lipsească asta de la binecuvântarea casei tale
Victoria întreabă: De câte lumânări avem nevoie pentru o sfințire de casă?
pr Andrei Atudori a răspuns:
Doamne ajută!
Profit de întrebarea dumneavoastră pentru a răspunde mai pe larg cu privire la cele necesare pentru slujba de sfințire (binecuvântare) a casei
Așadar înainte de toate este nevoie să se vorbească cu părintele ce va săvârși slujba. El ne poate spune ce anume este nevoie cu și mai mare exactitate.
În linii mari, pentru binecuvântarea casei ar fi de dorit să fie pregătite următoarele:
- un bol cu apă curată;
- un mănunchi de busuioc;
- căţuie, cărbune şi tămâie;
- lumânări de ceară (Poate fi chiar și numai una, însă cel mai adesea se pun trei lumânări.)
- o icoană (în cazul în care măsuța pe care se pregătesc toate nu se află în fața unei icoane din casă);
- un pomelnic cu cei vii din casă ;
- un prosop curat (pe care părintele îşi va şterge mâna după sfinţirea apei)
În unele zone ale țării se mai obișnuiește să se pună pe masă: un bol cu făină, o pâine, o sticlă de ulei şi una de vin.
Repet faptul că este foarte important să se vorbească din timp cu părintele care va săvârși slujba și să fie întrebat de cele necesare. Spun asta pentru că unele din cele menționate mai sus (busuioc, cățuie, cărbune etc.) ar putea fi aduse și de către preot dacă cei care doresc să le fie binecuvântată casă nu le au.
Să avem în vedere că cele de mai sus țin de o pregătire mai degrabă exterioară, care, deși importantă, nu trebuie să o înlocuiască pe ce duhovnicească. Ori de câte ori dorim să facem o sfeștanie acasă ar fi bine să ne pregătim și sufletește prin rugăciune, post, spovedanie, pentru ca harul lui Dumnezeu să lucreze cât mai mult în viețile și casele noastre. Deși acestea din urmă nu sunt obligatorii, cu siguranță „fac diferența” din perspectiva felului în care slujba respectivă „rodește” în casă în care s-a săvârșit.
Dumnezeu să vă binecuvinteze!
pr. Andrei
De ce apelăm la Sfeştanie
Apa sfinţită devine aşa cu ajutorul rugăciunilor preoţilor, fiind sfinţită de Duhul Sfânt. Rolul stropirii cu această apă este acela de a alunga duhurile viclene; de a ierta micile păcate, cum ar fi gândurile rele, mintea curăţindu-se, putând astfel să se îndrepte spre rugăciune. De asemenea, poate alunga bolile, aducând sănătate trupească şi sufletească.
Când puteţi face Sfeştanie în casă
Desi se spune că preotul ar trebui şi poate să săvârşească acest ritual oricând o cere credinciosul, e bine de ştiut că e indicat să se facă într-o zi de post, miercurea sau vinerea. De ce? Pentru că ea, fiind o slujbă de curăţire de păcate, de energii negative acumulate în casă şi în gând, se potriveşte mai puţin cu zilele de sărbătoare sau cu celelalte zile ale săptămânii.
Mai trebuie să ştiţi că cei care solicită acest lucru vor avea nevoie să se pregătească temeinic, prin post, spovedanie şi rugăciune. Apoi trebuie să faceţi curăţenie în casa unde vreţi să chemaţi preotul pentru sfeştanie.
Sursa: doxologia.ro