Extraordinar de frumos spus! Esența credinței în 2 minute. Filmulețul care schimbă vieți! Poate ne aducem aminte că suntem oameni …
Fanatismul religios nu este admis! Sa nu credeti ca fanaticii sunt oameni credinciosi! Este o mare inselare! In momentul in care le vezi pe toate imbrobodite si cu fustele pana-n pamant dar pline de draci si de rautate si ele o fac pe fanaticile! Nu-s fanatice! Sunt perverse!
Nu-ti cere nimeni sa mananci trei graunte pe zi sau sa dormi in genunchi pe coji de nuca. Sau sa faci metanii pana faci aprindere pulmonara si sa faci inchinaciuni pana faci tasare de coloana. Nu! Iti cere inima buna! Trebuie sa ai inima buna, spune Scriptura si asa spune Dumnezeu: Eu mila voiesc si nu jertfa! Si ce vreti sa va faca oamenii voua, aceea sa le faceti voi lor!
https://www.facebook.com/pcalistrat/videos/587771948031450/
Parintele Calistrat Chifan
***
Fanatismul nu este credinţă, ci judecată în locul lui Dumnezeu
Fanaticul este asemenea cu un om care încarcă o maşină cu fel de fel de bunătăţi şi pe urmă îi dă drumul la o vale mare, fără frână. Se duce şi unde ajunge, se răstoarnă. Are un elan în toate: în post, în nevoinţă, în milostenie, în lepădarea de sine, în metanii, dar n-are dreaptă socoteală în ceea ce face.
Credinţa fanatică este credinţa care urăşte pe alţii în numele lui Dumnezeu şi nu are la bază dreapta socoteală.
Are un elan în toate: în post, în nevoinţă, în milostenie, în lepădarea de sine, în metanii, dar n-are dreaptă socoteală în ceea ce face. Fanaticul este asemenea cu un om care încarcă o maşină cu fel de fel de bunătăţi şi pe urmă îi dă drumul la o vale mare, fără frână. Se duce şi unde ajunge, se răstoarnă. Gata! Aşa-i credinţa fanatică. Deci este o credinţă care nu are echilibru, o credinţă fără dreaptă socoteală. O ia într-o parte şi mai încolo se răstoarnă.
Nu aşa! Toată fapta bună trebuie s-o conducă dreapta credinţă în Iisus Hristos şi dreapta socoteală sau cumpăna dreaptă. Dumnezeiasca Scriptură zice: „Nu te abate nici la dreapta, nici la stânga. Calea de mijloc este cale împărătească”.
Arhimandrit Cleopa Ilie
Sursa: Călăuză în Credința Ortodoxă, Editura Episcopiei Romanului.
***
Oare suntem creștini adevărați?
Creștinul este omul dragostei, iar nu omul legilor; este omul răbdării și al smereniei, iar nu omul fanatismului și al zelotismului fără discernământ.
Foto: Bogdan Zamfirescu
Foto: Bogdan Zamfirescu
Postim, mergem la Biserică, ne rugăm, ne spovedim, însă creștini nu suntem.
Mulți ne-am încătușat în „legi” și nu înaintăm spre esența lucrurilor. Și aceasta deoarece în loc să dobândim, prin toate cele menționate mai sus, dragoste, îngăduință, duh de iertare, răbdare, înțelegere, smerenie, devenim mai severi, ne transpunem în judecătorii altora – a păcătoșilor – de parcă noi am fi nepătați și fără de păcat.
Însă creștin este omul dragostei, iar nu omul legilor; este omul răbdării și al smereniei, iar nu omul fanatismului și al zelotismului fără discernământ.
Este păcat să credem că-L vom afla pe Hristos în mijlocul acuzațiilor, defăimărilor celorlalți, a exhibițiilor și ținerea anumitor porunci, fără însă a căuta esența învățăturii creștine. Să nu ne înșelăm. Se poate să fim „ai Bisericii”, însă ai lui Hristos nu vom deveni niciodată, dacă nu vom scutura înverșunarea și egoismul care se cuibărește în inima noastră.
Anii noștri trec, petrecând în Biserica lui Hristos, dar fără să-L cunoaștem pe Hristos. Anii noștri trec, citind și studiind cuvintele de Dumnezeu Purtătorilor Părinților noștri, care au trăit prezența Mângâietorului, fără ca să ne atingă în mod esențial și în profunzime cuvântul lor. Pe măsură ce creștem, bucuria o pierdem, curăția ni se înnegrește și simplitatea devine ciudățenie. Mulți creștini pe parcursul vieții lor se pierd în respectarea formelor exterioare ale valorilor morale și în obișnuință.
Creștinul este omul care pătimește, care însetează de Marea Dragoste a existenței sale, de Mirele Hristos, Care stă pururea nemișcat în timp și spațiu, precum și în afara lor, și ne cheamă la veșnica sărbătoare a Împărăției Tatălui. Vrei să devii al lui Hristos? Fă-te fratele aproapelui tău, fă-te îmbrățișare de mângâiere, fă-te zâmbet, fă-te rugăciune, fă-te foc de bucurie, fă-te loc de iertare, fă-te tăcere de smerenie, fă-te tămâie de dragoste.
Modul tainic al Bisericii Ortodoxe ne oferă toate condițiile potrivite, astfel încât să izbutească fiecare doritor ce aspiră la Harul lui Dumnezeu. Este la dispoziția noastră să exploatăm mult prețiosul bun al Adevărului pe care ni-l oferă Biserica Ortodoxă, astfel încât să ne slobozim de legăturile legii și să intrăm în casa Harului.
Sursa: marturieathonita.ro/oare-suntem-crestini-adevarati