Duhovnicul Arsenie Boca a lăsat în urma sa o mulțime de sfaturi pentru credincioși. Câteva dintre acestea au legătură cu viața spirituală a femeii în perioada de sarcină.
„Mama mea când a rămas însărcinată cu mine s-a uitat la icoana Maicii Domnului şi a pictat-o în inima ei. A pictat-o rugându-se la Maica Domnului, cum se rugau Sfinţii Ioachim şi Ana: „Maica Domnului, îţi cer un copil, fie parte bărbătească, fie parte femeiască, care să îţi slujească ţie, Maicii Domnului şi Domnului Iisus Hristos. Nu pentru mine îl cer”. După ce-am terminat studiile, mama credea că am să mă stabilesc ca orice om la casa lui. Când a aflat ce intenţii aveam (să se călugărească – n.n), mi-a luat capul în mâini, m-a sărutat şi m-a binecuvântat zicându-mi: – O, dragul meu şi scumpul meu, de când mă rog eu pentru asta!”. De aceea a fost Părintele Arsenie omul lui Dumnezeu, pentru că a fost cerut prin rugăciune, crescut cu rugăciune.
Părintele Arsenie le spunea femeilor: „De ce nu faceţi şi voi la fel?! Dar care din voi se roagă când sunteţi însărcinate? Voi ziceţi că nu aveţi timp să vă rugaţi. Cereţi la Maica Domnului şi la Domnul Iisus Hristos şi vă vor da. Dacă nu faceţi rele, vă iese şi copilul aşa cum îl doriţi.”
Unei femei căreia îi murise copilul atins de un tren i-a spus: „Ştii de ce l-a atins trenul? Pentru că l-ai iubit mai mult decât pe Maica Domnului. Întâi trebuie să-l iubeşti pe Dumnezeu şi apoi pe copil”. Altei femei i-a spus: „Tu vii şi te plângi că copilul tău e beţiv, dar atunci când aţi zămislit copilul, soţul tău era beat”, iar alteia care se plângea că are un băiat hoţ i-a spus că şi ea a furat când era însărcinată cu el.
Multe din învăţăturile Părintelui Arsenie vizau familia, el era cu totul împotriva avorturilor. Odată a venit o doamnă la Părintele Arsenie şi se plângea că are un singur băiat care nu se căsătoreşte. Părintele i-a spus: „Nici nu o să se căsătorească, aici ţi se opreşte neamul.” Femeia respectivă făcuse un avort o dată și asta era răsplata pe care o primise de la Dumnezeu pentru crima făcută.
S-a dus la Părinte o femeie însărcinată care nu voia să aibă copii. Părintele i-a zis: „Dacă tu nu faci copilul ăsta, fata asta, omori mama a doi preoţi.” Peste vreo 20 de ani fata a născut la rândul ei doi gemeni. „Nu am aflat dacă au ajuns preoţi, dar sigur aşa este”, își amintește o credincioasă pe nume Taflan Maria.
Arsenie Boca, născut pe 29 septembrie 1910, părinte ieromonah, teolog și artist plastic (muralist) român, a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbata de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop, unde datorită personalității sale veneau mii și mii de credincioși, fapt pentru care a fost hărțuit de Securitate.
Părintele a fost unul din martirii prigoanei comuniste, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea. De asemenea, a pictat și biserica din Drăgănescu.
Părintele Arsenie Boca a îndemnat credincioșii de-a lungul timpului să continue să se roage la el și la mormântul său de la Prislop chiar și când nu va mai fi pe această lume, promițându-le că îi va veghea și îi va ajuta în continuare.