Părintele Calistrat: Ai o poza cu mama ta? – Da! – Șterge-te la fund cu ea! De ce să spurci societatea inutil? L-ai vazut pe Dumnezeu în șanț?
Icoanele sunt ferestre deschise spre Cer și întâlnirea omului cu Dumnezeu! Când te uiți la o icoană, te înalți cu mintea la chipul celui zugrăvit pe ea!
Vorba unei bătrâne foarte înțeleaptă:
Un ateu a vazut o batrână că se închina la o icoană, și-i zice:
– Ce tot pupi icoana aia?!
– Păi… e Maica Domnului!
– Ei… Maica Domnului.. auzi tu!?
– Domnuțule, tu ai o poza cu mama ta?
– Da!
– Șterge-te la fund cu ea!
Deci, n-ai face gestul ăsta!
Asta a fost răspunsul unei bărâne pentru un ateu, care necinstea chipul Maicii Domnului.
Cum tu nu dorești să o necinstești pe mama ta, nici eu nu pot să o necinstesc pe mama mea!
Scurt!
Fară dogmă!
Fără revelații!
Fără vestire din cer ca sfinții!
Ci cu înțelepciune de la Dumnezeu!
Morala Creștină!
Deci, vedeti? Trebuie să fim categorici în situații de genul ăsta!
Noi creștinii, ne-am învațat cu Sfânta Diplomație!
„Vai să nu se supere! Să nu se smintească!”
Da.. smintește-te Frate! Sari în fântâna seacă! Caută-ți singur creanga ca Iuda! Nu mai pierde vremea! De ce să spurci societatea inutil? Dacă tu nu respecți pe Dumnezeu care te-a creat, cum vei fi considerat vreodată om între oameni?
Ce sens mai are? Sunt de acord! Nu iubești un preot! Nu suporți o biserică! Nu-ți place un episcop.. Da ce treabă ai cu Dumnezeu? L-ai vazut pe Dumnezeu în șanț? L-ai vazut pe Dumnezeu la casa de toleranță? L-ai gasit în crâșmă? Fuma vreodată? Era tatuat? Avea cercei în nas? Umbla mascat? Nu!!!!
Stă în Biserică, bătut în cuie pe Cruce, pentru noi oamenii și a noastră mântuire!
Părintele Calistrat Chifan
***
Viata Parintelui Calistrat
Nu putini sunt crestinii interesati de modul in care unii parinti duhovnicesti au ajuns renumiti. Care a fost traseul lor, ce i-a determinat sa aleaga calea monahala, ce i-a facut sa fie altfel decat ceilalti?
Ne asteptam ca parintii cu viata aleasa sa fie din alt aluat decat noi. Lucrul acesta este firesc: daca ei sunt ca noi, si totusi Il iubesc atat de mult pe Dumnezeu, inseamna ca si noi le putem urma exemplul.
Preferam sa credem ca ei sunt altfel, ca ei sunt „alesii” si de aceea Dumnezeu lucreaza prin ei. Ei sunt alesi tocmai prin faptul ca au vrut ca Dumnezeu sa lucreze prin ei. Nu au fost predestinati sa fie alesi, ci ei au ales sa Il slujeasca pe Dumnezeu. Viata parintelui Calistrat demonstreaza, intr-un fel, acest lucru. Pana la intrarea in monahism, viata parintelui a fost o viata banala, o viata absolut obisnuita. Si prin aceasta banalitate viata sa poate fi un indemn adresat celorlalti crestini, pentru ca acestia sa nu se poticneasca in anumite momente ale vietii.
Parintele Calistrat nu a fost un elev iesit din comun. A avut chiar ocazia sa cunoasca starea, deloc aleasa, de corigent la matematica. Iata deci ca si dintr-un corigent la matematica poate iesi ceva bun.
Motivul principal pentru care am inclus in volum aceasta convorbire este acela ca ne arata ca Dumnezeu nu are pe nimeni de pierdut. Oricat de greu ne-am descurca, la matematica de exemplu, Dumnezeu poate sa ne lumineze mintea si sa ne faca mai intelepti decat pe multi savanti ai lumii acesteia.
Sunt multi crestini care si-ar dori sa duca o viata de sfintenie, dar care se considera prea neimportanti pentru aceasta. Tocmai aici poate fi cheia urcusului duhovnicesc: tocmai pentru ca suntem neimportanti, tocmai pentru ca nu suntem „talentati” pentru a fi sfinti, tocmai pentru ca ne constientizam nimicnicia si pacatosenia, tocmai pentru aceasta putem porni lupta cea buna.
Important este ca oamenii sa isi doreasca mantuirea, sa isi doreasca dobandirea raiului, si sa mearga pe calea cea ingusta aratata de Evanghelie. Oricat de banala ar fi viata noastra, Dumnezeu o poate schimba. Si, daca vom porni in cautarea lui Dumnezeu, ne vom da seama ca El a si iesit in intampinarea noastra…
www.crestinortodox.ro