Stau saracele babute si impart prosoape, colacei, poduri, podete. Eu nu suport inmormantarea asta a noastra, pentru toate scamatoriile din ea. Eu nu ma duc, nu sunt adeptul lor. Ar trebui ingropat mortul, dupa principiul bisericii: i-ai batut copârșeul in cuie, l-ai prohodit, il duci la biserica, il pui in groapa si ii dai drumul! Restul teatrului si arta populara traditionala, s-o faca babele dupa ce pleaca preotul.
Cat vor ele… sa sparga cani, sa arunce vin, sa taie gaini, sa rupa usi, sa sparga geamuri.. toate tipicurile lor, de ce? Pentru ca mortul este obligat din viata sa plece cu doua porunci: „Sa-l iubesti pe Dumnezeu!” si „N-ai avut Biserica de Mama, nu-l ai pe Dumnezeu de Tata!” Caci tu ca preot spui asa: „Pomeneste, Doamne, pe toti cei adormiti in nadejdea invierii si credintei vesnice!” Pai, daca el a murit la bufet cu sticla in mana, tapan de beat sau sub pat la Ilena in timp ce curvea, ca a facut infarct..Ala ajunge in Rai? Ala sta cu dracul din prima la racoare, nu mai are treaba: „EI DOI SI-O UMBRELA!” Deci asta il asteapta, asta e chemarea lui, pentru asta s-a luptat o viata!
Parintele Calistrat Chifan
Te-ar putea interesa și: Se poartă sau nu haine de doliu după înmormântare? Ce scrie în Biblie
Ce spune Biblia despre hainele de doliu
În Biblie nu există informații referitoare la obiceiul de a purta haine negre la înmormântări. Deci, nu este un păcat dacă nu porți haine nengre în astfel de momente. Însă, pe de altă parte, dacă nu vei avea o astfel de ținută, atunci riști să le transmiți celor din jur un mesaj greșit.
Hainele negre purtate după moartea unei persoane apropiate au rolul de a transmite un mesaj. Este vorba despre durerea celui care le poartă și care trece prin momente dificile. De asemenea, hainele de doliu au rolul de a le arată celorlalți că persoană care le poartă suferă, deci trebuie să fie înțelegători în acea perioadă.
Tradita de a purta haine negre în timpul doliului este una veche, apărută încă de pe vremea Imperiului Român. În perioadă aceea, familia persoanei care a încetat din viață avea obiceiul de a purta o togă de culoare neagră. Togă era din lâna. Tradiția a continuat să fie repectata și în Evul Mediu și în Renaștere. Astfel, obiceiul a fost adoptat și de cei din Anglia. În timpul doliului, femeile aveau cape de culoare neagră. În plus, își acopereau față cu voaluri negre.
La început, numai cei din clasele superioare purtau doliu. Însă, de-a lungul timpului, și ceilalți oameni au început să adopte acest obicei.
Acum nu mai este obligatoriu să se poarte negru în perioadă doliului. Sunt permise și hainele închise la culoare. Important este că ținută să fie una decentă. Însă, trebuie să se mai știe și faptul că doliul nu se rezumă la haine negre. De asemenea, comportamentul celui care a pierdut o persoană apropiată trebuie să fie unul adecvat.