Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iaşi arată că cine nu posteşte nu-l iubeşte pe Dumnezeu şi că unele forme de post sunt chiar abuzuri.
Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iaşi a explicat în două predici ce înseamnă postul şi care sunt rigorile ajunării.
Preotul îndrumă credincioşii în Postul Paştelui să ţină cont nu doar de mâncarea pe care o pregătesc, dar mai ales de cuvintele pe care le folosesc şi de gândurile cu care se luptă în această perioadă.
Duhovnicul ieşean a subliniat că în post „se posteşte de vorbe grele, de blesteme, de ură, de clevetire, de ţinerea de minte a răului”. Părintele Calistrat a precizat că, de fapt, postul cuprinde două „secţiuni”: postul limbii şi postul gurii.
Legat de prima secţiune, părintele Calistrat a explicat că limba „are o vamă întreagă dată de Dumnezeu, spre văzduhuri”.
„Limba este şi cea care binecuvintează, limba laudă pe Dumnezeu, limba este muzică, este poezie, este iubirea şi dragostea. Dar limba este şi otravă, limba este moartea, limba înseamnă uciderea, blestem, acuza, ruşinea, nenorocire, urgie. De aceea, când vorbim, trebuie să folosim trei site: mintea, inima şi gura!”.
Postul gurii înseamnă, în accepţiunea duhovnicului, să nu insultăm, să nu calomniem, să nu învrăjbim, căci „cel ce ucide cu gura şi cu limba, ucide veşnic!”. „Oamenii simt nevoia să jignească, să se rănească între ei, să umilească pe cel mai neputincios. Şi aţi văzut ce frică este, ţi-e frică de şef să nu îţi zică ceva, de coleg să nu te sape, de prieteni şi chiar de orice replică, care ţi se aruncă la întâmplare! Pentru că lumea clocoteşte de ură, iar acesta nu este un lucru dumnezeiesc”.
Ce este postul
Potrivit părintelui Calistrat, cine nu posteşte în Postul Paştelului nu îl iubeşte pe Dumnezeu, cine nu posteşte deloc „nu va vedea niciodată pe Dumnezeu”, iar cine nu ţine măcar zilele de miercuri şi de vineri „nu va avea un suflet simţitor”. „Postul este «Maica Sănătăţii» şi are o vechime şi o cărunteţe de-o vârstă cu Adam!”.
Preotul ieşean a mai precizat că adevăratul post se ţine „româneşte”, cu ciorbă sau borş de legume, fasole, cartof, varză, cu păstăi, dar fără produse semipreparate şi înlocuitoare de carne şi brânză, „căci ele conţin numai chimicale”. Credincioşilor bolnavi, părintele le recomandă să respecte sfatul medicului. „Şi trebuie să avem discernământ când punem un copil să postească. Este necesar să înveţe de mic să ţină post, dar cu măsură. Am văzut şi mici exagerări, când un copil de şapte ani a ţinut tot postul. Nu este indicat şi nu trebuie să facem abuz”, a mai precizat preotul.
În încheiere, preotul de la Mănăstirea Vlădiceni din Iaşi arată că postul are mai multe trepte: flămânzirea, postul fără untdelemn, postul sec, postul înalt şi postul foarte înalt.
Sursa: Facebook Parintele Calistrat