Invataturile parintelui Arsenie Boca reprezinta un indrumar pentru multi dintre credinciosii ortodocsi si nu numai. Cuvintele pline de duh au fost cuprinse intr-un volum intitulat chiar „Invataturi ale parintelui Arsenie Boca”.
Una dintre problemele discutate in aceasta carte este reprezentata de „cuvintele interzise”, acele cuvinte pe care ar trebui sa le evitam pentru ca prin utilizarea lor, oamenii ar putea fi raniti, iar stima lor de sine ar scadea,
„Cuvantul „nebun” este un cuvant interzis. Cine zice fratelui sau „nebunule” se pedepseste cu matca focului. De ce? Fiindca si numai simpla alunecare a acestui cuvant in obrazul unui om este in stare sa-i desfigureze fizionomia mintii.
Cuvintele interzise orienteaza gresit sau dezorienteaza. Deci, trebuie sa fii mai presus de cuvintele oamenilor: sa nu te atinga nici lauda, nici ocara din ele.
Cuvintele sunt fiinte vii, capabile sa faca treaba la care au fost trimise. Si fiindca sunt fiinte vii, viata din viata, pe cel care le-a creat ele-l insotesc pana la judecata de apoi, ca niste copii ai lui, cu toate consecintele lor. Marturisirea lor cu pocainta mai poate schimba situatia.
Taina pocaintei este o judecata milostiva. Aici, ce opreste aceasta nu mai ajunge la cealalta. „Zece porunci are intelepciunea: de 10 ori sa taci si o data sa vorbesti si atunci putin”, scrie in cartea „Invataturi ale parintelui Arsenie Boca”.
Parintele Arsenie Boca se refera la faptul ca oamenii nu ar trebui sa jigneasca si daca pot spune lucruri bune, trebuie sa o faca.
„Cel mai greu pacat, vesnic fara iertare este starea omului impotriva adevarului” este un alt cuvant de intelepciune rostit de marele duhovnic.