„M-am întors şi văd o aripă uriaşă pe care o aşezase Arhanghelul pe umărul meu şi mă conducea să fac Vohodul Mare.”
Stareţul spunea:
„Oamenii, fiul meu, sunt orbi şi nu văd ce se întâmplă în Sfântul Altar în timpul Dumnezeieştii Liturghii. Odată am slujit Sfânta Liturghie şi nu puteam să fac Vohodul Mare (Ieşirea cu Sfintele Daruri) din cauza a ceea ce vedeam. Cântăreţul repeta mereu «Noi care pe heruvimi…», când, deodată, am simţit că mă împinge cineva de umăr şi mă conduce spre Sfânta Proscomidie. Atunci am crezut că e cântăreţul, şi am zis: «Binecuvîntatul! Atâta neevlavie! A intrat prin Sfintele Uşi şi mă împinge!». M-am întors şi văd o aripă uriaşă pe care o aşezase Arhanghelul pe umărul meu şi mă conducea să fac Vohodul Mare.
Ce se întâmplă în Sfântul Altar în timpul Dumnezeieştii Liturghii…!! Uneori nu pot să mai stau în picioare şi mă aşez în scaun. Unii dintre cei care slujesc cred că am probleme cu sănătatea, dar ei nu ştiu ce văd şi ce aud eu. Cum zboară, fiul meu, îngerii! Iar cînd spune preotul «Pentru rugăciunile…» atunci pleacă Puterile Cereşti şi în Sfântul Altar rămâne desăvîrşită linişte”.
Iubiti frati si iubiti credinciosi, in legatura cu Liturghia in Ortodoxie sau Ortodoxie si Liturghie, am spus ca Sfanta Liturghie este eticheta Bisericii Ortodoxe in intelesul ca in ea se rezuma toata Ortodoxia. Astazi voi spune ceva despre Sfanta Liturghie ca sarbatorire cuprinzatoare, pentru ca daca Sfanta Liturghie este un rezumat al Ortodoxiei, trebuie sa fie un rezumat si al trairii ortodoxe.
Noi am gasit Sfanta Liturghie asa cum ne-a dat-o Biserica si daca ne-am gandit mai indeaproape am putut sa ne dam seama ca in cuprinsul Sfintei Liturghii se traiesc evenimentele care au dus la mantuirea noastra: Intruparea Fiului lui Dumnezeu – Nasterea Mantuitorului nostru Iisus Hristos -, Cina cea de Taina, Jertfa de pe Cruce, Invierea cea de a treia zi, Inaltarea la cer, ce-a de-a doua iarasi venire, Rusaliile, chiar si sarbatorile Maicii Domnului in intelesul ca in Sfanta Liturghie e pomenita si Maica Domnului, ne aratam cinstitori ai Maicii Domnului, sarbatorile sfintilor in intelesul ca la Sfanta Liturghie ii pomenim pe toti sfintii, suntem indemnati sa-i pomenim pe toti sfintii, asa incat Sfanta Liturghie este un rezumat al intregului an bisericesc.
Cei mai multi dintre credinciosii nostri stiu ca la Sfanta Liturghie se pomeneste Cina cea de Taina pentru ca se spun cuvintele „Luati, mancati, acesta este Trupul Meu, care se frange pentru voi spre iertarea pacatelor” si „Beti dintru acesta toti, acesta este Sangele Meu, al Legii celei noi, care pentru voi si pentru multi se varsa, spre iertarea pacatelor”. Este ceea ce s-a spus la Cina cea de Taina adica ceea ce a spus Domnul Hristos cand a prezentat Trupul si Sangele Sau pentru impartasirea Sfintilor Apostoli. Deci oricum Sfanta Liturghie sarbatoreste Cina cea de Taina, dar nu numai Cina cea de Taina. Sunt mai putini credinciosii care stiu ca si alte sarbatori sunt cuprinse in Sfanta Liturghie, si alte sarbatoriri fac cuprinsul Sfintei Liturghii.
Si anume, mai intai de toate pentru ca la Sfanta Liturghie Cinstitele Daruri ce sunt puse inainte se sfintesc si devin Trupul si Sangele Mantuitorului nostru Iisus Hristos, putem considera pe buna dreptate ca Sfanta Liturghie este o sarbatorire a intruparii Mantuitorului Hristos, a intruparii Fiului lui Dumnezeu, si anume cuprinde ca intrupare Buna Vestire si Nasterea cea dupa trup a Mantuitorului deci Buna Vestire si Craciunul. Buna Vestire noi o sarbatorim peste an in 25 martie iar Craciunul in 25 decembrie. La Sfanta Liturghie, pentru ca se intrupeaza Fiul lui Dumnezeu in Cinstitele Daruri care devin Trupul si Sangele Lui si devin de fapt Mantuitorul Insusi cu Care se impartasesc credinciosii, Sfanta Liturghie este sarbatorirea celor doua sarbatori care sunt in legatura cu intruparea Fiului lui Dumnezeu: Buna Vestire si Nasterea dupa trup a Mantuitorului nostru Iisus Hristos.
Sigur ca intruparea aceasta se face pentru continuarea intruparii Mantuitorului in credinciosi prin impartasirea credinciosilor. Nu e vorba aici de o alta intrupare decat intruparea cea trebuincioasa pentru intruparea cea din oameni, adica Domnul Hristos a gasit chipul in care El poate sa fie cuprins in fiinta credinciosilor, chipul in care credinciosii se pot uni cu El in cea mai adanca unire, pana acolo ca El, dupa cum spunem noi la o rugaciune dupa impartasirea cu Sfintele Taine, intra in alcatuirea madularelor noastre. Chiar zicem noi: „intra in alcatuirea madularelor mele, in rarunchi si-n inima”. Ca sa se poata realiza lucrul acesta, se realizeaza mai intai intruparea cea in Cinstitele Daruri, ca credinciosii sa se poata impartasi.
Dupa aceea, la Sfanta Liturghie pomenim si alte evenimente care privesc mantuirea intre care de pilda intrarea in Ierusalim, in intelesul ca la intrarea in Ierusalim credinciosii Mantuitorului au zis: „Osana intru cei de sus!” (Matei 21, 9). Si noi la Sfanta Liturghie zicem „Sfant, Sfant, Sfant, Domnul Savaot, plin este cerul si pamantul de marirea Ta. Osana intru cei de sus. Bine este cuvantat Cel ce vine intru numele Domnului. Osana intru cei de sus”, cuvinte pe care le-au spus in parte ingerii. Deci, „Sfant, Sfant, Sfant, Domnul Savaot, plin este cerul si pamantul de marirea Ta”, sunt cuvinte ingeresti, iar cuvintele: „Osana intru cei de sus. Bine este cuvantat Cel ce vine intru numele Domnului! Osana intru cei de sus!”, sunt cuvinte omenesti.
Apoi, Cina cea de Taina, reprezentata in cuvintele: „Luati, mancati, acesta este Trupul Meu, care se frange pentru voi spre iertarea pacatelor” si „Beti dintru acesta toti, acesta este Sangele Meu al Legii celei noi, care pentru voi si pentru multi se varsa, spre iertarea pacatelor”. Dar indata dupa ce se spun cuvintele acestea, nu cu glas tare ci in gand preotul zice: „Aducandu-ne aminte de aceasta porunca mantuitoare”. Despre ce este vorba? Este vorba ca Domnul Hristos, dupa marturia Sfantului Evanghelist Luca, le-a spus ucenicilor dupa ce a zis „Luati, mancati, acesta este Trupul Meu” si „Beti dintru acesta toti, acesta este Sangele Meu”, a zis „Aceasta sa faceti intru pomenirea Mea”. Deci Domnul Hristos a statornicit la Cina cea de Taina sa I se pomeneasca jertfa. De ce jertfa? Pentru ca se pomeneste Trupul Domnului Hristos si Sangele Domnului Hristos separat, nu Trupul si Sangele deodata asa cum traieste sangele in trup si trupul in sange, ci separat, ca sa se arate jertfa. Sangele Domnului Hristos s-a varsat pe Cruce, deci Domnul Hristos a randuit sa I se pomeneasca jertfa: Trupul si Sangele. Si a zis: „Aceasta sa faceti intru pomenirea Mea”. Orice Sfanta Liturghie este o repetare in acest inteles a Cinei celei de Taina si este implinirea unei porunci a Mantuitorului nostru Iisus Hristos: „Aceasta sa faceti intru pomenirea Mea”. Si atunci preotul zice: „Aducandu-ne aminte de aceasta porunca mantuitoare si de toate cele ce s-au facut pentru noi: – si pomeneste cele ce s-au facut pentru noi si anume zice – de cruce, – deci de jertfa Mantuitorului de pe Cruce – de groapa – de inmormantarea Mantuitorului, de mormantul cel purtator de viata al Mantuitorului – de invierea cea de a treia zi – deci de Sfintele Pasti – de suirea la cer si sederea de-a dreapta Tatalui – deci de Inaltare – si de ce-a de-a doua slavita iarasi venire”, prin urmare o sarbatorire a unui eveniment pe care nu l-am trait si nu-l traim inca, a doua venire a Mantuitorului nostru Iisus Hristos care urmeaza dupa Inaltare. Si apoi zice cu glas tare: „Ale Tale dintru ale Tale, Tie aducem de toate si pentru toate”.
Sursa: doxologie.ro
crestinortodox.ro