Blestemul de mamă! Ferească Dumnezeu să vă scape din gură vorbe rele asupra copiilor vostri, că blestemul se lipeşte ca ceara şi asupra soţilor voştri si asupra fiicelor voastre.
Noi foarte uşor blestemăm. Şi pe sine ne blestemăm.
Mama care blesteama e o smintita! Nu-si da seama ca totul se prinde si se rasfrange asupra copiilor ! Feriti-va de orice!
Preotul trebuie sa fie vesnic izvor de binecuvantare.
Antonie Plamadeala, marele carturar al bisericii, intrebat intr-o discutie spirituala in timp ce vorbea cu Parintele Cleopa, a zis asa:
– Ca arhiereu de cand va tineti minte Prea Sfinţite Mitropolit, tineti minte sa fi pus cuiva vreun blestem?
– N-am blestemat in viata mea! Doar am dezlegat pentru ca Dumnezeu aceasta putere mi-a dat sa curat de pacat nu sa leg cu pacat!
Si Într-adevăr a fost o formula demna de un mitropolit demn.
Noi foarte usor la orice nerv, aruncam cu vorbe: Sa-ti sara…, ca crape…., sa-ti iasa…., sa ajungi… Bine.. noi cand facem asemenea remarci, ne simtim foarte curati si drepti inainte lui Dumnezeu! Deci nu ne putem permite acest abuz! (Pr. Calistrat Chifan)
***
Apostolii au puterea episcopala purtatoare de Duh Sfant prin punerea mainilor!
Si iata ce putere le da Iisus Hristos: „Cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute.” Dumnezeu stiind slabiciune oamenilor, pentru ca a trait intre ei ca om, cu afectele si cu neputintele lor: „Neputintele noastre le-a luat si bolile noastre le-a purtat!” ca sa intelegem noi ca Iisus Hristos a fost om cu adevarat, a lasat ca acesta taina a dezlegarii de pacate sa ramana in veacul veacului. Si-a dat seama ca un om dezlegat doar o data de pacat, are iar cadere.
Care sunt cele trei forme de a tine pacatele?
Legatura preoteasca, legatura arhiereasca si blestemul de mama!
Blestemele sunt foarte rele în casă, atât când sunt rostite asupra copiilor, cât şi invers, de copii asupra părinţilor. Mulţi copii nu se căsătoresc sau celor care se căsătoresc nu le merge bine în căsnicie din cauza blestemelor părinţilor. Remediul cel mai eficient împotriva acestor blesteme transmisibile este Taina Sfintei Spovedanii făcută atât de părinţi, cât şi de copii.
Există un obicei foarte rău la unii părinţi de a-şi blestema copiii atunci când îi supără. Tot timpul le-am recomandat părinţilor ca atunci când copiii nu sunt cuminţi, să-i bată, însă niciodată să nu-i blesteme. Deoarece blestemul, înjurătura, când sunt făcute de părinte asupra copilului pe care l-a născut, au urmări negative asupra lui.
Copilul care a fost blestemat de tatăl sau mama lui şi părinţii respectivi nu s-au spovedit de acest păcat, deci nu au primit dezlegare de el, foarte uşor este atins de blestem. Din această cauză pot veni boli, necazuri, suferinţe, eşecuri în viaţă peste copiii respectivi.
Blestemele sunt foarte rele în casă, atât când sunt rostite asupra copiilor, cât şi invers, de copii asupra părinţilor. Mulţi copii nu se căsătoresc sau celor care se căsătoresc nu le merge bine în căsnicie din cauza blestemelor părinţilor. Remediul cel mai eficient împotriva acestor blesteme transmisibile este Taina Sfintei Spovedanii făcută atât de părinţi, cât şi de copii; după aceea un rol foarte important îl are citirea rugăciunii celei mari de dezlegare asupra întregii familii. Adică să meargă împreună părinţii cu copiii, la preot pentru a le citi acea rugăciune de dezlegare.
Foarte grav este când părinţii mor fără să le fi citit în viaţă rugăciunea respectivă. Acele înjurături şi blesteme asupra copiilor lor, dacă nu sunt dezlegate de către preot, când sunt în viaţă părinţii, pot produce foarte mari necazuri asupra copiilor.
Dincolo de mormânt nu mai poate face nimeni acea dezlegare. Să ne ferim a rosti orice cuvânt rău asupra copiilor noştri pentru a nu se repercuta asupra lor şi a nu le produce mari necazuri în viaţă.
De asemenea, copiii niciodată să nu-şi blesteme sau să-şi înjure părinţii care i-au născut. Nu mai vorbesc de acei copii care ajung chiar să-şi lovească părinţii, pe cei care i-au născut. Spun Sfinţii Părinţi că acelui copil care şi-a lovit părintele, mâna respectivă nu-i mai putrezeşte. Este ceva înfricoşător! Pentru orice cuvânt ieşit din gura noastră vom da răspuns în ziua Judecăţii înaintea lui Dumnezeu.
Sursa: Arhim. Ioachim Pârvulescu, Sfânta Taină a Spovedaniei pe înţelesul tuturor.