– Părinte, de ce facem sărindare, dacă în iad nu există pocăință? Biserica face cererea de grațiere! Citește și cutremură-te de ce întâmplă, de fapt! Când nu se fac pomeniri, anul acesta:
– Ai citit vreodata cu atentie slujba parastasului ?
– Nu !
– S-o citesti ! Nu spune nicaieri despre pocainta. Spune numai expresii cum ar fi: „Odihneste sufletul robului Tau…”, „Ca un bun si iubitor de oameni, iarta…” etc. Ceea ce se petrece, fiul meu cel bun, este asa: un acuzat este acuzat la moarte (pacatosul la iad). Rudele lui si mama lui (Biserica) fac cerere de gratiere (rugaciune de pomenire) la suveran (la Dumnezeu). Daca El vrea, il absolva de pedeapsa pe condamnat, daca nu vrea, pedeapsa se savarseste.
– Bine, parinte, dar mila lui Dumnezeu se intinde pana in iad ?
– Daca este nesfarsita, fiule, exista oare loc sau stare care sa o impiedice sa se intinda ?!
***
Parastasele – cel mai bun avocat pentru sufletele celor adormiţi
Parastasele sunt cel mai bun avocat pentru sufletele celor adormiţi. Au puterea să scoată un suflet chiar şi din iad.
Parastasele sunt cel mai bun avocat pentru sufletele celor adormiţi. Au puterea să scoată un suflet chiar şi din iad. Şi voi să faceţi la fiecare Sfântă Liturghie colivă pentru cei adormiţi. Grâul are semnificaţia lui, căci spune Scriptura: Se seamănă întru stricăciune, înviază întru nestricăciune. În lume sunt unii care se îngreuiază să fiarbă puţin grâu şi duc la biserică stafide, covrigi, colaci, ca să facă preoţii parastas. Dar în Sfântul Munte vezi nişte bătrânei, sărmanii, care la fiecare Sfântă Liturghie fac colivă pentru morţi şi pentru Sfântul pe care îl prăznuiesc pentru a primi binecuvântarea lui (Cuviosul Paisie Aghioritul).
***
Când nu se săvârşesc parastase în anul 2018?
În anul 2018 nu se săvârşesc parastase în următoarele zile:
În anul 2018 nu se săvârşesc parastase în următoarele zile:
În toate duminicile de peste an;
La Praznicele Împărăteşti (la Înălţarea Domnului se va săvârşi doar pomenirea specială a eroilor);
În zilele de rând (luni-vineri) ale Postului Mare;
În zilele aliturgice;
În perioada de la Duminica Floriilor până la Duminica Sfântului Apostol Toma (1-15 aprilie);
În perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie).
***
Rugăciunile pentru cei adormiți pot scoate un om din iad
Sfânta Scriptură spune că prin sfintele rugăciuni, Sfintele Liturghii şi parastase poţi scoate un om din iad. De aceea nu trebuie să deznădăjduim, să socotim înaintea lui Dumnezeu lucru neînţelept că a murit.
O femeie din ţară care nu ştie ce să facă pentru bărbatul ei, care a plecat nepregătit la Domnul, ar vrea să afle dacă mai poate să-l ajute cumva. Să lăsăm toate în purtarea de grijă a lui Dumnezeu, că nimic nu se face fără Dumnezeu. I-a luat Dumnezeu bărbatul, Dumnezeu să-l ierte. Acuma ea, fiindcă a rămas în urma lui, îl poate ajuta cu sfintele rugăciuni, cu Sfintele Liturghii, cu parastase, ca să-i scoată sufletul din iad, dacă o fi acolo.
Sfânta Scriptură spune că prin sfintele rugăciuni, Sfintele Liturghii şi parastase poţi scoate un om din iad. De aceea, nu trebuie să deznădăjduim, să socotim înaintea lui Dumnezeu lucru neînţelept că a murit. A murit! Slavă Domnului c-a murit, s-a dus acolo unde ne ducem cu toţii. Nu există om să nu moară. El s-a dus acolo astăzi, eu am să mă duc, la sigur, mâine.
Nu există aşa ceva, că „poate eu n-oi muri”. Se poate ca omul să nu moară? Tot moare. De aceea, să lăsăm toate în purtarea de grijă a lui Dumnezeu şi să-L rugăm ca să ne miluiască şi pe noi, şi pe aceia care s-au dus dincolo nepregătiţi.
Sursa: http://altarulcredintei.md; Doxologia.ro.