Rugaciunea, impreună cu postul si milostenia, este unul din cei trei stalpi ai evlaviei, dupa cum arata Iisus Hristos. In Biserica Ortodoxa, rugaciunea este de trei feluri: de slava, de multumire si de cerere
Tatal Nostru este probabil cea mai cunoscuta rugaciune a crestinatatii.
In timpul evenimentelor tragice de la Cernobil a fost inregistrat un caz unic. Dupa explozia reactorului, la o distanta de zeci de kilometri, dozimetrele indicau prezenta unor radiatii mortale, in timp ce in biserica Arhanghelul Mihail, aflata la trei kilometri de reactor, valorile erau absolut normale.
Studii interesante in acest sens au fost realizate si in Laboratorul de Neurofiziologie al Institutului Behterev din Sankt-Petersburg. Conducatorul cercetarilor, Valeri Slezin, doctor in stiinte biologice, a rezumat concluziile studiului: „Este cunoscuta de mult timp influenta rugaciunilor asupra sanatatii omului, asa ca eu am dorit sa inteleg mecanismele neurofiziologice ale acestui proces. Se stie ca, in stare constienta, in creier predomina ritmuri rapide ale curentilor bioelectrici, care se observa in somn, in asa-numita stare de somn rapid. in afara de „somnul rapid” exista si un „somn lent”, in care predomina ritmurile lente. Legea simetriei impune ca din moment ce exista „somn lent”, sa existe si „o trezire lenta”. si chiar exista – aceasta este rugaciunea.
Pentru acest experiment, am invitat staretul unei manastiri si am inregistrat electroencefalograma sa in timp ce se ruga. Rezultatul ne-a uimit. Am constatat ca, fiind pe deplin constient, in timpul rugaciunii, electroencefalograma sa a indicat deconectarea completa a cortexului cerebral. Omul statea si se ruga, insa in absenta totala a vreunui impuls electric, care sa indice faptul ca scoarta sa cerebrala lucreaza.
Adica, noi observam o stare de inchidere completa a creierului. Am numit acest fenomen a patra stare a omului. Inainte de descoperirea noastra, stiinta stia despre cele trei stari ale constiintei umane: starea de veghe, somnul lent si somnul rapid, care difera unele de altele prin impulsuri electrice, in cortex.
Acum am cunoscut o alta stare – lipsa completa a activitatii electrice a cortexului cerebral, in timp ce omul era deplin constient”. Cercetatorii sustin ca prezenta in viata oamenilor a celor patru stari ale constiintei ii ajuta sa-si mentina echilibrul fizic si spiritual.
Absenta rugaciunii favorizeaza aparitia unui dezechilibru si a unor boli. Si cel mai interesant este faptul ca aceasta a patra stare a constiintei o au persoanele care citesc rugaciuni si se roaga si sugarii in varsta de pana la patru luni.