În fiecare an, pe 9 martie, în calendarul ortodox sunt prăznuiți Sfinții 40 de Mucenici.
Cine au fost cei 40 de Mucenici?
Aceștia erau, de fapt, soldați creștini care făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia, potrivit crestinortodox.ro. Pentru credința lor, cei 40 de mucenici au fost aspru pedepsiți de către Agricola, guvernatorul Armeniei. Acesta i-a obligat să se închine idolilor și pentru că au refuzat, au fost închiși și bătuți cu pietre timp de 8 zile. După această pedeapsă, Agricola a poruncit ca toți să fie aruncați într-un lac înghețat. Unul dintre mucenici a ieșit din apa înghețată, dar până să ajungă la baia caldă oferită de cei care îi slujeau pe idoli, acestea a murit. Ceilalți muceninci s-au rugat la Dumnezeu să le alunge suferința, iar apa lacului s-a încălzit. Văzând aceasta, guvernatorul a decis să le zdrobească picioarele cu ciocanele și astfel au murit toți cei 40 de Mucenici.
Când se fac mucenicii?
Pe lângă semnificația religioasă, foarte multe persoane așteaptă sărbătoarea celor 40 de Mucenici pentru a gusta din deja celebrele rețete de mucenici moldovenești sau fierți cu doar puțină nucă.
Pe 9 martie, în funcție de zona din care provin, gospodinele au obiceiul de a prepara delicioasele rețete. În Moldova, mucenicii sunt făcuți din aluat și au forma cifrei 8, în timp ce în alte zone ale țării, femeile prepară mucenicii sunt forma unei supe, în care adaugă nucă și o mulțime de alte mirodenii, aceasta simbolizând lacul în care au fost aruncați aceștia.
Tradiţia spuncă că mucenicii sunt de fapt cei care au pătimit în localitatea Sevastia din Armenia, în vremea domniei împăratului Liciniu (307-323), la porunca guvernatorului Agricola. Cei 40 de mucenici erau soldaţi care au mărturisit că sunt creştini şi din acest motiv au refuzat să jertfească idolilor. Pentru faptul că şi-au mărturisit credinţa în Hristos, cei 40 de mucenici au fost supuşi la multe chinuri. Mai mult, aceştia au fost scufundaţi într-o apă aproape îngheţată de lângă cetate, potrivit crestinortodox.ro.
În ziua de 9 martie, tradiţia spune că gospodinele trebuie să pregătească mucenici. Există două reţete celebre de mucenici, şi anume cei fierţi în apă care se pregătesc cu nucă, scorţişoară şi coajă de lămâie. Cea de-a doua reţetă este cea a mucenicilor moldoveneşti care se fac din aluat în forma cifre opt, care se coc la cuptor.
Sursa: crestinortodox.ro